Blogg

Galathea och de förlorade P-platserna.

Framför mig ser jag det vackra kvarteret Galathea/Telegrafen. Jag står på Västerlånggatan snett framför den anrika butiken Anestens forna lokaler.

Detta inlägget kommer handla en del om kvarteret men också om vad jag fann runt hörnet, något som säkert upprör många……

Jag blev lite nyfiken på kvarteret och hittade en intressant Fb sida som heter ”Gamla Borås” där jag fick hjälp med att hitta information om byggnaderna.

De två husen byggdes i början av 1900 talet. Huset närmast i bild  hyste från början butiker innehållande Damkonfektion,  Anestens herrkläder, Pälsvaror samt Lindgrens möbelaffär som, enligt min väns 95åriga mormor Svea Lindberg berättar,  fick stänga igen i samband med 1 och 2a världskriget då man slutade köpa möbler under den perioden.

Den andra delen av kvarteret kallas Telegrafen och uppfördes av Kungliga telegrafstyrelsen 1913.

Svea Lindberg berättar även om Telegrafenhuset, dit gick man under 30-40-talet och beställde telefonsamtal. Då fick man gå in i ett bås efter beställningen och ta sitt samtal som en telefonist kopplade fram. Televerket flyttade sedan ut ifrån fastigheten under 60-talet och flyttade då till Göta.

2017 har huset fyllts med andra företag.

I Anestens vackra lokal flyttar snart den fina Vintagebutiken Veras Garderob in. Längre fram har vi en skönhetssalong.

På väggen hänger det skyltar som diskret informerar oss om olika företag huset hyser. Det är t.ex. ett järnvägsföretag (till min förvåning!)de är helt enkelt experter på järnvägsbyggnationer.

Ett tryckeri och ett annat företag som skräddarsyr sportresor! Sen har vi ett bemanningsföretag samt en firma som säljer lagerinredning.

Lägg till några olika specialistläkarmottagningar också så har ni en bild av kvarterets innehåll.

Men vi får inte glömma det roligaste nytillskottet i Telegrafen! Välkomna till city Sveriges Radio! Jag älskar att promenera förbi just det här stora fönstret vars rum hyser en radoistudio!

Då är vi framme vid änden av huset och vad ser jag runt hörnet?

Efter denna lilla historiepromenad vaknar jag upp till oktober 2017 och upptäcker att det skett en liten men för mig icke betydelselös förändring här….Utanför Tuggbugers på Västerbrogatan har man bara stängt av 4 parkeringsplatser????

Två av dem har nu cykelställ och två har bara stängts av….. Efter att jag frågat runt lite så kommer det fram (obekräftat skvaller) att det finns en anledning till detta som handlar om trottoarens kurva längre fram bla, bla, bla…men också planer på att stänga av hela gatan, man vill skapa Sandwalls plats nr 2. Det låter trevligt men är det bra för citys flöde?

I såfall ryker ALLA gatuparkeringar utmed gatan…. Och city blir ännumer avstängt och svårtillgängligt. Det är ju precis vad vi handlare och andra företag i city inte vill och aldrig kommer att få gehör för verkar det som.

Jag hoppas helt enkelt att detta bara är ett rykte utan sanning och att de fyra parkeringarna snart är till för bilar att parkera på igen.

Vad tycker ni, en öppen gata med parkeringar eller Sandwalls plats nr.2?

Kram Anna

citybloggen@outlook.com