Blogg

I bland möts vi av sorg i butiken.


Vilken vecka vi har bakom oss. Vem bryr sig om handel, parkeringar och avstängda gator när ungdomar dör i en bussolycka och Stockholm drabbas av ett terrordåd? Man vaknar liksom till liv och ser på världen med andra ögon för en stund. Man tittar på sina kära, jag citerar en vän som en gång sa på bred skånska att ”nu vill jag bara ta hela min familj, lägga mig på sängen med alla i min famn och bara hålla om dem”.

Några gånger varje år möts vi av kunder som kommer i sorg efter ett barn. Stunder man får stanna upp och lyssna och hjälpa. Hjälpa med att hitta en kärleksfull symbol som ska följa med kistan. Oftast är det en nalle av något slag. En vän som får följa med. En gång kom det in en så lycklig nybliven mormor som ville köpa en gåva till sitt första lilla barnbarn som kommit till världen några timmar tidigare. Hon stannade länge och vi hjälpte henne att få det som hon eftersökte, en riktigt härlig stund. Nästa dag kommer hon in igen och går fram till disken tom i blicken och ber att få köpa en annan produkt som jag inte berättar om här. Men jag frågade hur det stod till. Barnet hade dött. Nu grät vi tillsammans. Kontrasten från dagen innan går inte att beskriva. Att möta människor i sorg är svårt. Vad ska man säga? Kanske inget, bara lyssna räcker långt.

Kram

Anna